La maleta mexicana R. Capa, D.S. Chim, G. Taro

25 novembre 2011

El reportatge de Robert Capa de la maleta mexicana del 5 de novembre de 1938

La localització a la maleta mexicana dels negatius del reportatge que Robert Capa va captar el 5 de novembre de 1938 al front de l’Ebre ha permès constatar que en aquella jornada el fotògraf podria no haver estat gaire prolífic. Semblaria que només va realitzar disset fotografies i això que va ser un viatge molt llarg: va sortir a primera hora del matí de l’Hotel Majestic de Barcelona on s’allotjava, acompanyat dels corresponsals internacionals Ernest Hemingway, Herbert Matthews i Vincent Sheean i del coronel de les Brigades Internacionals Hans Kahle, que els feia de xofer i de guia. Van emprendre el camí en cotxe seguint el traçat de l’actual N-340. La seva intenció era entrevistar el tinent coronel Enrique Líster perquè els confirmés el rumors de que estava apunt d’ordenar la retirada de l’exèrcit republicà a la riba esquerra de l’Ebre.

En arribar a Vilafranca del Penedès es va reunir amb el corresponsal britànic del The Daily Telegraph, Henry Buckley, el qual s’havia casat durant la guerra amb la filla d’un exalcalde de Sitges i havia passat la nit a casa dels seus sogres. Hi van esmorzar i van emprendre de nou la ruta cap a l’Ebre.

En arribar al riu van comprovar que el pont de Móra d’Ebre havia estat bombardejat i van haver de travessar-lo en una barca de lloguer. El reportatge de Capa ens mostra la riba dreta de l’embarcador de Móra fotografiat des de la riba contrària, la travessa del riu en barca, immobles de Móra d’Ebre enrunats, l’entrevista amb Líster i un destacament republicà de tres tancs del model T-10 de fabricació soviètica (el C-11, el C-12 i el C-13) a la carretera. Després d’aquesta seqüència els corresponsals de guerra van emprendre el viatge de tornada a Barcelona.

No hi ha hagut cap sorpresa ja que gairebé totes les imatges eren conegudes perquè s’havien publicat oportunament durant la guerra. Les menys divulgades són les dues que il·lustren l’anècdota que tots plegats van protagonitzar quan intentaven creuar el riu en una barca de lloguer. Segons les memòries de Hemingway, Matthews, Sheean, i Buckley el corrent va arrossegar l’embarcació i Hemingway va haver de demostrar la seva destresa agafant els rems i evitant que xoquessin contra les restes metàl·liques d’un pont que havia estat bombardejat per l’aviació franquista. (Els relats dels quatre periodistes no acaben de coincidir exactament i les imatges demostren que no tots devien fer la travessa del riu simultàniament, però l’incident devia esdevenir més o menys com s’acaba de descriure. A més costa d’identificar els periodistes damunt de la barca a partir de les dues fotografies de Capa).

Segur que hi ha més fotografies de Capa d’aquella jornada. Als arxius de l’International Center of Photography de Nova York n’he vist alguna que no identifico en aquests negatius de la maleta mexicana. Si se’m permet una aportació, diria que les fotografies que falten les va captar Capa amb la seva Rolleiflex. Segur que la portava ja que la podem veure a les mans de Herbert Matthews en una de les imatges que es reprodueixen en aquest post.

Com a curiositat volem mostrar en paral·lel el reportatge fotogràfic de Capa d’aquella jornada comparant-lo amb el que va captar Henry Buckley amb la seva càmera d’afeccionat. La coincidència de les imatges permet deduir que van ser captades simultàniament, l’un al costat de l’altre:

D’esquerra a dreta, Ernest Hemingway, Robert Capa, Vincent Sheean, Herbert Matthews i el coronel brigadista Hans Kahle. Foto de Henry Buckley cedida per l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès.

D’esquerra a dreta, Ernest Hemingway, Robert Capa, Vincent Sheean, Herbert Matthews i el coronel brigadista Hans Kahle. Foto de Henry Buckley cedida per l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès.

 

El corresponsal nord-americà Herbert Matthews amb la càmera Rolleiflex de Capa a les seves mans. A la seva dreta hi veiem Ernest Hemingway i a l’esquerra Vincent Sheean quan es disposaven a travessar l’Ebre el 5 de novembre de 1938. Foto de Henry Buckley cedida per l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès.

El corresponsal nord-americà Herbert Matthews amb la càmera Rolleiflex de Capa a les seves mans. A la seva dreta hi veiem Ernest Hemingway i a l’esquerra Vincent Sheean quan es disposaven a travessar l’Ebre el 5 de novembre de 1938. Foto de Henry Buckley cedida per l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès.

 

La riba dreta de l’Ebre a l’alçada de Móra d’Ebre fotografiat des de la riba contrària el 5 de novembre de 1938. A l’esquerra la fotografia de Capa i a la dreta la de Buckley. © ICP (esquerra) i Arxiu comarcal de l’Alt Penedès (dreta)

La riba dreta de l’Ebre a l’alçada de Móra d’Ebre fotografiat des de la riba contrària el 5 de novembre de 1938. A l’esquerra la fotografia de Capa i a la dreta la de Buckley. © ICP (esquerra) i Arxiu comarcal de l’Alt Penedès (dreta)

 

Immoble enrunat a l’interior de Móra d’Ebre. Quan Hemingway se’n va adonar que al menjador de segon pis havia quedat intacte, va comentar “Això demostra què cal fer quan hi ha un bombardeig: protegir-se sota la taula del menjador”. © ICP  (esquerra) i Arxiu comarcal de l’Alt Penedès (dreta)

Immoble enrunat a l’interior de Móra d’Ebre. Quan Hemingway se’n va adonar que al menjador de segon pis havia quedat intacte, va comentar “Això demostra què cal fer quan hi ha un bombardeig: protegir-se sota la taula del menjador”. © ICP (esquerra) i Arxiu comarcal de l’Alt Penedès (dreta)

 

Entrevista amb Enrique Líster. En la imatge de Buckley es pot veure que a més de Hemingway també hi havia el coronel Hans Kahle i Vincent Sheean. © ICP  (esquerra) i Arxiu comarcal de l’Alt Penedès (dreta)

Entrevista amb Enrique Líster. En la imatge de Buckley es pot veure que a més de Hemingway també hi havia el coronel Hans Kahle i Vincent Sheean. © ICP (esquerra) i Arxiu comarcal de l’Alt Penedès (dreta)

 

Un dels tres tancs republicans del model T – 10 de fabricació soviètica a les rodalies de Móra d’Ebre. © ICP  (esquerra) i Arxiu comarcal de l’Alt Penedès (dreta)

Un dels tres tancs republicans del model T – 10 de fabricació soviètica a les rodalies de Móra d’Ebre. © ICP (esquerra) i Arxiu comarcal de l’Alt Penedès (dreta)

Deixa el teu comentari

La teva adreça de correu mai serà compartida. Els camps marcats amb * són obligatoris.

captcha

Pots utilitzar els següents codis HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

www.mnac.cat
MNAC Museu Nacional d'Art de Catalunya Palau Nacional
Parc de Montjuïc
Barcelona
www.mnac.cat

Aquesta exposició i el seu catàleg han estat possibles gràcies al suport del National Endowment for the Arts, Joseph and Joan Cullman Foundation for the Arts, Frank i Mary Ann Arisman i Christian Keesee. A més, li han donat el seu suport Sandy i Ellen Luger.

Col·laboren:

Museu Nacional d'Art de Catalunya   Palau Nacional. Parc de Montjuïc 08038 Barcelona   © MNAC, 2014